Ambuyat adalah makanan berupa bubur kanji yang dibuat dari sagu atau Ambulung dalam bahasa melayu Brunei.
Setelah Ambuyat dihidangkan, rasanya tawar saja dan harus dimakan segera dalam keadaan panas-panas, sebelum menjadi kenyal dan sejuk. Oleh kerana Ambuyat berfungsi sebagaimana nasi, dan tidak berperasa maka membuatnya perlulah dengan Cacah yang menyertainya.
" Cacah " adalah sambal cair pencelup Ambuyat, rasanya masam, sedikit pedas dan sedap. Di samping itu, Ambuyat dihidangkan bersama dengan sekitar 15 macam laut pauk.
Lauk tersebut biasanya antara lain: Sayatan mangga mentah, ikan masak antap (ikan masin panggang), ikan masin lemak, gulaian pucuk rebung masak lemak, dadah tahai masak api ( ikan diasap bumbu bercili ), ulam-ulaman (lalapan), sambal belacan / terasi, cencaluk (udang diawetkan), cacah binjai (saus buah binjai), dan daging lalap (macam dendeng).
Di sini kami akan menghadirkan resipi masakan Ambuyat dan Cacah untuk para pembaca, bagi yang ingin mencoba. Dear readers, have a nice cooking..
Bahan Utama Resep Ambuyat:
- 500 gm sagu halus / Ambulung
- 500 ml air panas mendidih
Cara Membuat Ambuyat :
- Pada mangkuk berukuran sedang, campurkan sagu / ambulung dengan air mendidih dan aduk hingga merata.
- Penambahan air sedikit demi sedikit hingga warnanya menjadi putih keruh hingga 10 menit.
- Untuk mengetahui apakah sudah cukup masak, celupkan garpu dan apabila dirasa leket, maka tandanya sudah siap untuk dihidangkan.
Resep Cacah Tempoyak Pelengkap:
0 comments